Parket-generaal vordert 15 tot 20 jaar cel voor Adam G.
Foto: photonews
BRUSSEL - Na 4 uur deliberatie is de assisenjury tot het besluit gekomen dat Adam G. schuldig is aan het toebrengen van slagen en verwondingen met de dood van Joe Van Holsbeeck tot gevolg. Niet aan roofmoord. 'De zoveelste klap in ons gezicht', reageerde de vader van Joe. Hij verliet samen met zijn vrouw boos de gerechtszaal. Het parket-generaal vraagt nu een straf van 15 tot 20 jaar.
De juryleden hebben neen geantwoord op de vijfde vraag - Ging de diefstal gepaard met opzettelijke doodslag op Joe Van Holsbeeck? - waardoor Adam niet schuldig is aan roofmoord. Het verdict gaat in tegen de beslissing van de jeugdrechtbank, die de kompaan van Adam in december 2007 als dader of mededader schuldig achtte aan doodslag om de diefstal te vergemakkelijken. Toch blijft de strafmaat theoretisch dezelfde: Adam Giza kan tot 30 jaar opsluiting krijgen.

'Maximumstraf is te veel'

Het openbaar ministerie eist die maximumstraf echter niet. 'De maximumstraf van dertig jaar vind ik te veel, ook al vind ik in het dossier weinig of geen verzachtende omstandigheden voor Adam', aldus advocaat-generaal Michel Noles de Brauwere. 'Hij heeft door zijn daad de ouders van Joe veroordeeld tot levenslang verdriet, maar een straf die haar opvoedende functie zou overstijgen zou nutteloos zijn voor de beschuldigde.'

'Er moet een duidelijk signaal gegeven worden. De straf moet hard zijn, maar bedachtzaam; zonder zwakte, maar zonder haat', aldus de advocaat-generaal.

Adam G. zou zijn straf in Polen uitzitten, op grond van de voorwaarden die voor zijn uitlevering zijn gesteld door het Poolse gerecht. Na de helft van zijn straf kan hij vrijkomen.

'Klap in het gezicht'

In een eerste reactie zei Guy van Holsbeeck, de vader van Joe, dat hij teleurgesteld is in het Belgische gerecht. 'Ik ben teleurgesteld in het feit dat het Belgische gerecht Adam Giza geen moordenaar wil noemen.'

'Voor ons is dit de zoveelste klap in het gezicht', zei Guy van Holsbeeck. 'Een eerste klap kwam er toen Mariusz O. niet naar het hof van Assisen werd doorverwezen. Nu blijkt dat Adam G. geen moordenaar is.'

Ouders verlaten gerechtszaal

'Het is een messteek in onze rug, het is verraad', verklaarde de moeder van Joe Van Holsbeeck, Françoise De Roy. 'Over de intentie om te doden bestaat geen enkele twijfel. Indien hij een oppervlakkige steek had gegeven in de benen bijvoorbeeld, dan zou je nog kunnen zeggen... Maar er waren verschillende steken waarvan de laatste recht in het hart.'

'Ik hoop maar dat de strafuitspraak geen derde klap in het gezicht wordt', besloot de vader van Joe van Holsbeeck. Hij verliet intussen samen met zijn vrouw de gerechtszaal.

'Absurde situatie'

Voor de vader van Gilles, de vriend die bij Joe was op het moment van het drama, is het een 'absurde situatie'. 'De jeugdrechtbank heeft de mededader van de doodslag om de diefstal te vergemakkelijken aangeduid, en nu hebben we niet eens meer een hoofddader. We hebben heel wat haat te verwerken nu, en mijn zoon, die zelfs nooit door de jeugdrechter werd ontvangen, voelt zich diep geïsoleerd', luidt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in