'Leterme weigerde ontslag te nemen'
Foto: belga
De CD&V-top koos zondagnamiddag voor het behoud van het kartel met N-VA. Dat impliceerde het ontslag van de regering Leterme. Maar Yves Leterme weigerde. Daarop trok de CD&V de kaart Peeters. Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen dinsdag, op basis van twee bronnen.
De CD&V trok overigens pas definitief de kaart Peeters nadat eerst nog een andere piste mislukte. Zondagavond kwam immers ook de reflectiegroep CD&V/N-VA samen. Daarop bood de CD&V de N-VA een overgangsregering aan mét behoud van het kartel.

Die overgangsregering zou zich tot de verkiezingen van juni 2009 concentreren op de sociaaleconomische dossiers. Gelijktijdig zou men achter de schermen informeel verder onderhandelen over de staatshervorming.

De resultaten zou men dan na de verkiezingen van juni 2009 voor alle parlementen, dus ook voor Kamer en Senaat, formaliseren. De N-VA-top weigerde. Daarop besliste de CD&V om de N-VA te laten vallen en volop voor de gemeenschapsdialoog te gaan onder leiding van Kris Peeters.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig