Astronaute van shuttle Atlantis zakte ineen
Foto: ©ap
HOUSTON - Heide Piper, de astronaute van het donderdag veilig teruggekeerde ruimteveer Atlantis is vrijdag tijdens een welkomstceremonie in Houston onwel geworden. Piper (43) leek wat in de war te zijn en zakte ineen tijdens een korte toespraak voor ongeveer 250 mensen.
Functionarissen van de NASA en andere bemanningsleden van de shuttle vingen haar op en legden haar op de grond. Ze stond weer recht en zei ''jongen, als dit niet een beetje ambetant is''. Maar nadat de enige vrouw aan boord ongeveer een halve minuut had gesproken had ze weer hulp nodig.

Ze werd langs een zijdeurtje afgevoerd, zonder dat hospitalisatie nodig was. Piper was tijdens haar eerste vlucht één van de vier astronauten die tijdens lastige ruimtewandelingen twee gigantische nieuwe zonnepanelen op het Internationaal Ruimtestation ISS installeerden.

Haar missie duurde een dag langer vanwege te slecht weer op Cape Canaveral in Florida en perikelen rond onbekende voorwerpen in de buurt van de shuttle. Een woordvoerder van de NASA noemde een dergelijke appelflauwte niet abnormaal voor iemand die pas terug is van een ruimtemissie en die zich weer aan de zwaartekracht aanpast. Het gebeurt echter hoogstzelden dat dit in het publiek gebeurt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in