Demonstratie tegen aanwezigheid Russen in Poti
Foto: ap
POTI - Duizenden Georgiërs hebben zaterdag in de havenstad Poti aan de Zwarte Zee gedemonstreerd tegen de aanwezigheid van Russische troepen in buitenwijken van de stad. Ze deden dat nadat het Russische leger had laten weten dat het niet van plan is uit Poti te vertrekken.
Vrijdag zei Rusland zijn troepen in overeenstemming met een bestandsakkoord uit Georgië te hebben teruggetrokken. Het land behoudt wel het recht om zijn militaire aanwezigheid in bufferzones rond Zuid-Ossetië en Abchazië te handhaven. De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn het niet eens met het akkoord dat de Russen het recht geeft om troepen te stationeren in de bufferzones, maar Poti ligt zelfs nog ver buiten deze gebieden.

'Poti ligt niet in de bufferzone, maar dat betekent niet dat we vanachter het hek gaan zitten toekijken hoe zij in Hummers rondrijden', zei Nogovitsin, verwijzend naar vier Amerikaanse Humvees die de Russen de voorbije week in Poti in beslag namen.

Russische troepen hebben ook een controlepost opgezet bij de westelijke plaats Senaki, waar het Georgische leger een grote basis heeft. Volgens het Georgische ministerie van binnenlandse zaken hebben Russische soldaten de basis zwaar geplunderd.