De partijen die niet mee aan de onderhandelingstafel zaten, spaarden hun kritiek niet na het ontslag van Yves Leterme als formateur.
De PS betreurt het dat niet alle partijen binnen oranje-blauw het algemeen belang van de inwoners van dit land kunnen voorop stellen tegenover de communautaire eisen die hen verdelen.

'Een dergelijk project is pas mogelijk tussen partners die elkaar respecteren en die een project voor alle inwoners van dit land uitwerken, veeleer dan voor deze of gene gemeenschap. Dat lijkt momenteel niet in hoofde van alle onderhandelaars van oranje-blauw te kunnen', luidt het.

De PS herinnert er aan dat de Belgen al 74 dagen op een federale regering wachten. Op dit moment tekenen zich echter geen enkele dynamiek, noch een gezamenlijk project voor het land af. Nochtans is het belangrijk dat de Belgen worden geleid door een federale ploeg die een visie deelt over hun toekomst en die concrete antwoorden biedt op de problemen waarmee ze worden geconfronteerd, luidt het.

SP.A
Volgens de socialistische éminence grise Louis Tobback staat zijn partijvoorzitter Johan Vande Lanotte 'niet te popelen om depanneur te spelen' . Tobback stelde in Ter Zakel dat hij een situatie zoals deze nog nooit heeft meegemaakt. Hij stipte daarbij de 'uitzichtloosheid' van de situatie aan.

Tobback verwacht ook dat de verschillende partijen elkaar de komende dagen met de vinger gaan wijzen. Hij verwees daarbij naar het geschiet op cdH-voorzitster Milquet - de Leuvense burgemeester zei zelf 'geen supporter' van haar te zijn - maar vermeldde ook MR-voorzitter Didier Reynders, 'die al drie-vier dagen lang ultimatums stelt'. Vlaams Belang
Voor Vlaams Belang heeft het afgesprongen formatieberaad aangetoond dat het niet langer mogelijk is een Belgische regering te vormen die tegemoet komt aan de verkiezingsuitslag in Vlaanderen.

De partij vindt daarom de tijd aangebroken om de boedelscheiding tussen Vlaanderen en Wallonië voor te bereiden. De Vlaamse publieke opinie is volgens Vlaams Belang rijp voor dat idee.