GSM-operatoren duiken onder maximaal roamingtarief
In 23 van de 27 EU-lidstaten is er ten minste één aanbieder van mobiele telefoondiensten die een roamingtarief toepast dat beneden het vastgesteld maximum ligt.
Op basis van een recente verordening moeten de mobiele telefoondiensten sinds 30 juli een eurotarief van maximaal 0,49 euro voor gesprekken uit het buitenland en 0,24 euro voor binnenkomende gesprekken in het buitenland aanbieden.

Roamingtarieven zijn de tarieven voor inkomende en uitgaande gsm-gesprekken in het buitenland. Niet zonder moeite slaagde bevoegd EU-Commissaris Viviane Reding er dit jaar in om de gsm-operatoren op de knieën te krijgen en in hun dure roamingtarieven te laten snoeien. Omdat het niet spontaan gebeurde, dwong de Commissaris het met een verordening af.

Donderdag stelde Reding vast dat alle 95 EU-aanbieders van mobiele telefoondiensten zich blijkbaar naar de wet hebben geschikt. Allemaal respecteren ze de plafonds van de Commissie. Bovendien duiken verschillende maatschappijen onder die maximumtarieven. In 23 lidstaten is dat reeds het geval. In België is Base de goedkoopste aanbieder.

De gsm-operatoren moesten hun aangepaste roamingtarieven ten laatste op 30 juli bekend maken. Als de klant meldde dat hij inderdaad lagere tarieven wenste, moest de operator daar binnen de maand aan voldoen. Op 30 september wordt het nieuwe roamingtarief automatisch toegepast.

Volgens Reding is het werk nog niet af. De Commissie wil zich de volgende maanden over de kwaliteit, de transparantie en het verbruiksvriendelijk karakter van de roamingdiensten buigen. 'In het najaar', aldus Reding, 'zullen we dan ook kunnen oordelen of er nu meer concurrentie op de roamingmarkt is en of de consument er werkelijk beter van werd'.