Het kartel CD&V/N-VA is niet van plan zijn standpunt over de staatshervorming te wijzigen nu de formatieopdracht van Yves Leterme op de klippen is gelopen. Oranje-blauw, in elk geval aan Vlaamse kant, blijft voor CD&V/N-VA de voorkeur wegdragen.
Dat is gebleken na een vergadering van de parlementsleden van het kartel donderdag. Yves Leterme blijft de onbetwiste kopman en kreeg van de vergadering lof voor zijn werk, luidde het achteraf.

Het kartel zou dus niet zelf aansturen op een formatie met andere partijen. Bemiddelaar Jean-Luc Dehaene had immers gesteld dat oranje-blauw de enige echt werkbare optie was. 'Wij hebben ons in die logica ingeschreven en we willen daar ten aanzien van Open VLD niet van afstappen', zei partijvoorzitter Jo Vandeurzen na de bijeenkomst.

CD&V/N-VA blijft er in elk geval bij dat de Franstalige partijen moeten meewerken aan een staatshervorming. 'Het is geen kwestie van toegeven, wel van een besef dat die er niet moet komen om mensen te pesten of te benadelen, maar om een beter bestuur mogelijk te maken in alle delen van het land', klonk het.

Het ziet er in elk geval niet naar uit dat het kartel zijn eisen zal afzwakken en, vanuit Franstalig oogpunt, wat inschikkelijker zal worden. Jo Vandeurzen merkte op dat 'het kartel tijdens de onderhandelingen veel redelijkheid aan de dag heeft gelegd'. 'We hebben ons zelfs kwetsbaar opgesteld. Maar we hebben met verbazing gekeken naar de Franstalige reactie', zei Vandeurzen.

Wat er nu gaat gebeuren, hangt af van de koning, waar formateur Leterme straks naartoe gaat. Als die een Franstalige (in)formateur aanstelt, zelfs van cdH, zal het kartel zich daar naar schikken. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dat dit zelfs een goede zaak zou kunnen zijn, aangezien de Franstaligen de situatie zeer moeilijk hebben gemaakt.