Een toespraak van de Amerikaanse president George Bush tot Amerikaanse oorlogsveteranen, waarmee hij steun probeerde te verwerven voor de oorlog in Irak, is in Vietnam verkeerd gevallen. Bush merkte op dat in Irak, net als drie decennia geleden in Vietnam, velen het slachtoffer zullen worden van chaos en strijd als de Amerikaanse troepen zich te snel terugtrekken.
Gewone Vietnamezen zowel als hoogwaardigheidsbekleders reageerden donderdag verontwaardigd. 'Realiseert hij zich niet dat, als de Amerikanen langer in Vietnam waren gebleven, zij meer mensen hadden gedood?', vroeg Vu Huy Trieu, een oorlogsveteraan uit Hanoi, zich af. 'Denkt hij dat de Verenigde Staten hadden gewonnen als zij langer waren gebleven?'

'De enige manier om de orde in Irak te herstellen is voor de VS om te vertrekken', zei Trinh Xuan Thang, een student van de universiteit van Hanoi. Thang voegde hieraan toe dat de Amerikaanse invasie alle problemen in Irak had veroorzaakt. 'Zelfmoordaanslagen kenden ze daarvoor niet.' Hij zei ook dat het beter is als de Irakezen zelf over hun lot beslissen. 'Ze hebben daar geen Amerikaanse troepen nodig.'

Een woordvoerder van het Vietnamese ministerie van buitenlandse zaken, Le Dung, wees er op dat de Vietnamezen in de oorlog met de Amerikanen vochten ter verdediging van hun land en dat het een rechtvaardige oorlog was.

Bush verwees naar de Vietnamoorlog als een waarschuwing aan degenen die nu ijveren voor troepenterugtrekking. Hij noemt het 'een onmiskenbare erfenis van Vietnam' dat miljoenen onschuldige burgers de prijs van de Amerikaanse terugtrekking betaalden en dat nieuwe woorden ontstonden zoals ’bootmensen’ en ’heropvoedingskampen’. Bush noemde ook de ’killing fields’, maar maakte daarmee een grote blunder of poogde bewust een verkeerde indruk te wekken; de killing fields lagen in buurland Cambodja.