Hoewel naast de Britse conservatieven nu ook de vakbonden een referendum over het nieuwe Europese verdrag eisen, houdt premier Gordon Brown voorlopig voet bij stuk en wil hij het verdrag enkel aan het parlement voorleggen. Dat is gebleken na een onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
'De juiste manier om dit debat te voeren, is via een gedetailleerde discussie in het parlement', verklaarde Brown woensdagavond na een gesprek met de Duitse kanselier Angela Merkel. De premier heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat het parlement het verdrag ook zal goedkeuren.

Naast de conservatieve partij eisen ook de vakbonden GMB en RMT een referendum. De twee bonden hebben een motie ingediend met het oog op het congres van de syndicale koepel TUC dat volgende maand plaatsvindt. Ze zijn ontstemd omdat de regering een uitzondering heeft bedongen voor het Europese charter van de grondrechten en aldus het stakingsrecht beperkt.

'Laat ons afwachten wat de TUC zal doen. Volgens mij zal de TUC op het congres achter de regering gaan staan', zo reageerde een vastberaden Brown op de druk van de vakbonden. Volgens waarnemers brengen de moties de premier niettemin in verlegenheid. De syndicale beweging is doorgaans immers een bondgenoot van de sociaaldemocratische regering van Brown.

De 27 EU-lidstaten bereikten eind juni in Brussel een compromis over een nieuw Europees verdrag. Ook toenmalig premier Tony Blair schaarde zich achter de tekst. Volgens hem waren de Britse eisen ingewilligd en was het niet langer nodig een referendum over de tekst te organiseren. Een Brits referendum zou alsnog de doodsteek kunnen betekenen voor het verdrag, dat er slechts kwam omdat de Europese grondwet twee jaar geleden werd getorpedeerd in referenda in Frankrijk en Nederland.