Mei 2007

Een paar weken voor de verkiezingen van 10 juni verwoordt Leterme vanop een fiets zijn ambities voor de federale verkiezingen. Mirakels beloofde hij toen niet, maar wel concrete maatregelen.10 juni:

Leterme op weg naar de VRT-studio’s. Hoewel stilaan duidelijk is dat zijn partij de verkiezingen gewonnen heeft, wil hij niet te gretig overkomen. De eerste prioriteit was toen nog gewoon ‘een Rodenbach’.12 juni:

Twee dagen na de verkiezingen. MR-voorzitter Didier Reynders heeft er zin in en hoopt ‘snel’ tot met de formatie te kunnen beginnen. Een dag later werd hij aangesteld als informateur. Reynders praat met honderden politici, vertegenwoordigers en bestuurders. Hij heeft vier weken nodig om hun eisen te bundelen.21 juli:

Het Brabançonne-incident: Leterme verwart de Belgische met de Franse nationale hymne. Er gaat een golf van verontwaardiging door Wallonië.23 juli:

Na twee dagen excuseert Yves Leterme zich min of meer voor de het Brabançonne-incident. Hij weigert die excuses te herhalen in het Frans.