De Europese Commissie zal niet moeien met de onderhandelingen tussen Ryanair en het Waals gewest. Donderdag verklaarde een woordvoerder van de Commissie dat Ryanair zich niet aan chantage schuldig maakt en dat de vragen van Ryanair aan de luchthaven van Charleroi legitiem zijn.
De EU-Commissie en Ryanair hebben een turbulent verleden. In 2004 vroeg de Europese Commissie dat Ryanair een derde van de Waalse overheidssteun zou terug betalen. Volgens de Commissie was die betoelaging niet gewettigd, want concurrentievervalsend. Ryanair vecht de beslissing nog steeds aan en maakte de zaak bij het Europees Hof aanhangig.

De Ierse luchtvaartmaatschappij eist van de luchthaven van Charleroi één miljoen euro schadevergoeding, omdat ze de wilde staking van midden-juni niet kon verhinderen. Naast de één miljoen wil Ryanair dat in geval van nieuwe staking een minimumservice wordt gewaarborgd.

Om zijn eisen kracht bij te zetten, kondigde Ryanair deze week aan dat vanaf 12 november alle reservaties worden opgeschort.