De dag dat de Verenigde Staten ontwaken in het '1984' van George Orwell, is weer iets dichterbij. Voortaan lopen op de Amerikaanse luchthavens zogenaamde 'gedragswaarnemingsofficieren' rond, zo bericht Newsweek.
Hun taak: in de gezichten van de achteloze reizigers op zoek gaan naar trekken die zouden kunnen wijzen op verkeerde bedoelingen, lees - volgens de agenda van de regering-Bush - snode terreurplannen.

De gedragsdetectives opereren nu al op verschillende luchthavens over de plas. Niet dat de reiziger er oog in heeft, want ze werken undercover. De officieren zijn getraind in de studie van de 'micro-expressies', waarmee blootgelegd kan worden wanneer mensen proberen om emoties te verbergen. De detectives speuren specifiek naar gezichtstrekken van 'vrees' of 'afschuw'. Die zouden naar verluidt op bedrog kunnen wijzen.

Het zoveelste hoofdstuk in het boek 'Absurdistan in de VS', kortom. Of zoals de journaliste in Newsweek schrijft: 'Vrees en afschuw in een luchthaven? Ik ben bang en walg al weken voor ik op een luchthaven moet zijn'. U hebt dus maar beter geen slechte dag als u beslist nog eens het Land van Vrijheid aan te doen.

Ook stresskonijnen onthouden zich beter. Veel kans dat ze in de kraag gevat worden. Of u zult maar het ongeluk hebben een wonder der gezichtsmimiek of een smoelentrekker à la Jacques Vermeire of Rowan Atkinson te zijn.

De Transportation Security Administration (TSA) hoopt tegen eind 2008 minstens vijfhonderd 'gedragswaarnemingsofficieren' aan het werk te hebben. Vergeet vooral niet die kamerbrede glimlach op uw gezicht te beitelen voor u naar de States vertrekt!