Nuyens wint koninginnenrit
EUPEN - Nick Nuyens (Cofidis) heeft donderdag de eerste etappe in de Eneco Tour (ProTour) gewonnen, een rit over 189,5 km van Waremme naar Eupen. Hij was op de slotklim de sterkste van een kopgroep van 7 renners, voor de Nederlander Thomas Dekker, de Spanjaard José Ivan Gutierrez en de Brit David Millar. Jurgen Van den Broeck finishte op de vijfde plaats op zes seconden en Leif Hoste op de zesde plaats op negen seconden. Nuyens neemt ook de leiderstrui over van zijn Nederlandse ploegmaat Michiel Elijzen, die woensdag de proloog won.
Twee jaar geleden won Björn Leukemans in Eupen de slotrit van de Ronde van België. Donderdag eindigde de eerste en tegelijk de koninginnenrit in de hoofdplaats van onze Duitstalige gemeenschap.

In de stand telt Nuyens tien seconden voorsprong op Thomas Dekker. Jurgen Van den Broeck is op 25 seconden tweede Belg op de vijfde plaats en Hoste is zesde op 37 seconden.

Een adembenemende rit werd het tussen Waremme en Eupen. Een rit met het venijn in de staart na een lange ontsnapping van Tom Stubbe, Maarten den Bakker, Benat Albizuri en Martin Pedersen. Zij werden ingelopen tussen Côte de Wanne en Côte de la Haute Levée na zowat 140 km. Toen werd het echt menens. Er vormde zich een kopgroep van 21 renners en kleppers als Michael Boogerd en anderen moesten zich reppen om nog vooraan te geraken. Michiel Elijzen ging er zoals verwacht helemaal kopje onder.

Met een kopgroep van 53 renners viel de beslissing bijzonder laat. Ze waren al in Eupen aan de plaatselijke ronde van 15 km bezig toen de onvermoeibare Maarten den Bakker nog maar eens in het offensief trok. Jurgen Van den Broeck ging met hem mee. Toen de Kempenaar alleen aan het commando gekomen was, werd hij bijgebeend door Nick Nuyens, Leif Hoste, David Millar, Thomas Dekker, Christophe Riblon, José Ivan Gutierrez en Vladimir Gusev. Deze laatste, winnaar van de Ronde van België, werd echter de pechvogel van de dag. Hij kreeg een tweede lekke band en later ging hij met Pieter Mertens ook nog eens tegen het asfalt. Daarom gingen we niet met acht maar met zeven naar de finish.

De spurt met zeven werd met gemak gewonnen door Nick Nuyens. Thomas Dekker probeerde nog naar zijn wiel te springen maar mislukte.