De Democraten hebben de vergelijking die president George Bush heeft gemaakt tussen een terugtrekking van de Amerikaanse troepen in Irak en hetzelfde uit Vietnam scherp op de korrel genomen.
Bush zei woensdag voor oorlogsveteranen dat de terugtrekking lijden voor miljoenen mensen had veroorzaakt en liet verstaan dat hetzelfde kan gebeuren bij een (overhaaste) terugtrekking uit Irak.

'De president trekt de verkeerde conclusies uit de geschiedenis', reageerde de Democratische senator Edward Kennedy.

Senator John Kerry, de tegenstrever van Bush bij de laatste race om het Witte Huis en zelf een gedecoreerd Vietnamveteraan, zei: 'Het aanwenden van de tragedie in Vietnam om het mislukte beleid in Irak te verdedigen, is onverantwoord en gaat voorbij aan de realiteit van beide oorlogen. Wanneer de president de les uit Vietnam ter harte wil nemen, moet hij nu van koers veranderen'.

Ook de vroegere brigadegeneraal John Johns had in de krant Wall Street Journal kritiek op de geschiedkundige interpretatie van het Amerikaanse staatshoofd. 'Wat ik van Vietnam heb geleerd, is dat de Amerikaanse troepen niet in staat waren de strijd tegen de opstandelingen te voeren. Hoe langer we bleven, hoe erger het werd'.

'Een onmiskenbare erfenis van Vietnam is dat de prijs voor de Amerikaanse terugtrekking is betaald door miljoenen onschuldige burgers wier kwellingen onze woordenschat nieuwe termen heeft opgeleverd als ’bootvluchtelingen’, ’heropvoedingskampen’, en ’killing fields’, zei het Amerikaanse staatshoofd tegen een groep veteranen in Kansas City, in een poging om meer steun te krijgen voor de onpopulaire oorlog in Irak en om het conflict voor te stellen als een ideologische strijd die lijkt op de strijd tegen het (communistisch en fascistisch) totalitarisme tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Bush is onder toenemende druk van de publieke opinie en het door de Democraten gedomineerde Congres komen te staan om een begin te maken van terugtrekking uit Irak. Zijn toespraak woensdag en een tweede die voor dinsdag is gepland, komen een maand voor een cruciaal rapport dat opperbevelhebber David Petraeus in Irak en ambassadeur Ryan Crocker in Bagdad aan het Congres moeten voorleggen omtrent de politieke en militaire vorderingen in Irak.

De president hamerde ook op de Amerikaanse rol in de heropbouw van Japan na de Tweede Wereldoorlog ondanks het scepticisme van critici die het land niet rijp vonden voor de democratie, en op de Amerikaanse wil om Zuid-Korea te verdedigen 'tegen een communistische invasie' vanuit Noord-Korea. Hij had het ook over de repressie in Zuid-Vietnam nadat het noorden dit had overrompeld na de Amerikaanse terugtrekking in 1975, en de situatie van de Cambodjanen onder Pol Pots Rode Khmer.

'Vandaag zijn het andere namen en plaatsen, maar het fundamenteel karakter van de strijd is hetzelfde', zei Bush.