Kinepolis blijft vastzitten aan groeibeperking
Bioscoopuitbater Kinepolis mag niet zonder voorafgaandelijke toestemming het aantal zitplaatsen of zalen uitbreiden of andere bedrijven overnemen. Dat heeft het Brusselse hof van beroep bevestigd.
Dat blijkt uit het arrest in de zaak van de bioscoopgroepen UGC en Utopolis en de Federatie van Cinema's van België tegen het beursgenoteerde Kinepolis. De Raad voor de Mededinging besliste in april de beperkingen voor Kinepolis op te heffen. Die beperkingen dateren van 1997, toen de fusie van de cinemagroepen Bert en Claeys tot Kinepolis onder voorwaarden werd goedgekeurd.

De grootste bioscoopuitbater van België kon sindsdien niet zomaar het aantal zitplaatsen of zalen uitbreiden of andere bedrijven overnemen. Kinepolis mocht ook geen regelingen treffen waardoor concurrenten films niet of pas enkele weken na Kinepolis konden tonen.

Maar de Raad voor de Mededinging besloot nadien om de groeibeperkingen op te heffen, die Kinepolis werden opgelegd.

De federatie van Cinema's van België, UGC en Utopolis verzetten zich tegen de grotere bewegingsvrijheid die Kinepolis kreeg van de Raad voor de Mededinging. Ze vroegen in beroep dat de groep opnieuw groeibeperkingen wordt opgelegd.

Het hof van beroep besliste de beslissing van de Raad voor de Mededinging te schorsen tot de zaak ten gronde is behandeld.