Prijs garnalen op recordhoogte
De prijs van garnalen is tot recordhoogte gestegen door een tekort aan de schaaldieren. Normaal schommelt de groothandelsprijs van een kilo garnalen tussen de 2 en de 3 euro. De veilingen verkopen de garnalen nu echter voor 4 tot 5 euro per kilo.
De koelhuizen waar garnalen liggen opgeslagen, zijn nagenoeg leeg en door onder meer het matige weer tijdens de zomer is de aanvoer van garnalen op veilingen laag.

Johan van Nieuwenhuijzen van de Nederlandse Organisatie van Visafslagen (NOVA) is blij met de hoge prijs. 'Dat is broodnodig gezien de bedrijfsresultaten van de laatste jaren en de investeringen van de vissers.'

Op de Noordzee vissen ongeveer 350 kotters uit Nederland, Duitsland en Denemarken op garnalen. Het grootste deel van de garnalen wordt verkocht aan België, waar de schaaldieren in cocktails worden verwerkt.

Vorig jaar probeerden Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers onderling vangstbeperkingen af te spreken, om de toen lage prijs omhoog te krijgen. De koelhuizen waren vorig jaar tot de nok toe gevuld.