In Oeganda versterkt het leger de zuidwestelijke grens met de Democratische Republiek Congo nadat onrust in het buurland tot een exodus van zo’n 10.000 burgers had geleid.
Na die kleine volksverhuizing te hebben onderzocht, stelde het VN-agentschap voor de vluchtelingen UNHCR donderdag dat woensdag en donderdagochtend reeds 8.500 Congolezen zijn teruggekeerd en dat er (dus) nog 1.500 Congolezen, vooral vrouwen en kinderen, op Oegandees grondgebied verblijven.

De versterkte grenscontrole geschiedt uit vrees dat 'negatieve elementen' (rebellen) zich onder de vluchtelingen zouden mengen.

De uittocht kwam er nadat dinsdag burgers, daartoe aangespoord door de Congolese rebellenleider Laurent Nkunda, in de grensstad Bunagana stenen gooiden naar de VN-missie in Congo MONUC en voertuigen van de militairen. Het VN-personeel reageerde door in de lucht te schieten, waardoor blijkbaar 10.000 mensen op de vlucht sloegen.

Volgens Kampala zijn Oegandese rebellen zich in het noorden van Congo aan het hergroeperen met het oog op aanvallen op Oegandees grondgebied. MONUC probeert intussen Nkunda te overtuigen, zijn troepen in het nationale Congolese leger te integreren. De rebellenleider twijfel echter, en dat zorgt voor een crisis in de het reeds weinig stabiele Oost-Congo.