De Amerikaanse hypotheekcrisis heeft aan tienduizenden mensen hun baan gekost. Tot nu toe hebben meer dan vijftig hypotheekverstrekkers aangekondigd hun activiteiten te staken.
De voorbije dagen hebben onder meer Lehman Brothers, First Magnus Financial, Capital One, HSBC en Accredited Home te kennen gegeven tot vele ontslagen te moeten overgaan of hun afdeling voor 'subprime'-kredieten te sluiten.

Ook in de bouwsector, die sinds 2002 een van de sterkst groeiende economische sectoren in Amerika was, zouden tienduizenden ontslagen vallen.

Onder invloed van de lage rente en de stijgende huizenprijzen hebben Amerikanen de jongste jaren steeds grotere hypotheken afgesloten. Ook mensen met een laag en instabiel inkomen kopen huizen en krijgen daarvoor leningen toegekend.

Die leningen vallen onder de categorie subprime -ze vormen een hoog risico voor de kredietverstrekker. Een deel van die huizenbezitters met een subprime-hypotheek betaalden hun leningen steeds slechter terug, waardoor het aantal probleemdossiers toenam en er een crisis op de financiële markten ontstond.