Franck Van Laecke heeft donderdag beslist om ontslag te nemen als regisseur van de musical 'West Side Story'. Het auteursbureau Almo liet dinsdag verstaan dat de moderne versie van de musicalklassieker niet door de beugel kon. Franck Van Laecke belichtte in zijn versie de Vlaams-Marokkaanse strubbelingen.
Vijftig jaar geleden werd 'West Side Story' opgevat als een actuele versie van 'Romea en Julia'. Het liefdesverhaal tussen twee leden van rivaliserende bendes werd in de originele versie een relatie tussen de leden van een Puertoricaanse en Amerikaanse bende. Franck Van Laecke belichtte in zijn versie de Vlaams-Marokkaanse strubbelingen.

'Men verwijt me nu dat ik van Maria Aisha heb gemaakt', zegt hij. 'Een jaar geleden wist het auteursbureau al dat ik een actuele voorstelling wilde maken, geënt op de Vlaams-Marokkaanse situatie'. Van Laecke begrijpt naar eigen zeggen niet waarom Almo na vier voorstellingen alles liet stilleggen.

Officieel zouden er problemen zijn met de auteursrechten, maar dat vindt de regisseur 'larie'. Volgens hem krijgt hij de steun van theatermaker Alain Platel en politici Willy Claes en Herman Balthazar.

Dinsdag kreeg Van Laecke een lijst met alle aanpassingen die moesten gebeuren. Nadat twee voorstellingen werden afgelast heeft zijn team een gekuiste en meer tekstgetrouwe versie klaargestoomd. 'Ik blijf de mensen steunen en ik roep iedereen op om te komen kijken, maar mijn naam als regisseur heb ik van de affiche laten verwijderen omdat dit niet meer de voorstelling was die ik wilde maken', zegt hij.

De musical ging vorige week vrijdag van start op het Donkmeer in Berlare.