Omstreden reality-programma Gouden Kooi van de buis
De commerciële televisiezender RTL-Nederland zal tegen eind dit jaar het omstreden realityprogramma Gouden Kooi van de buis halen. Dat zegt RTL-baas Fons van Westerloo donderdag in een interview met de Volkskrant. Het wordt enkel nog uitgezonden om bedenker John de Mol de kans te geven het in het buitenland te verkopen.
'We stoppen, tenzij we 1,5 miljoen kijkers halen. Maar dat zie ik niet gebeuren', aldus Westerloo. 'We hebben heldere afspraken gemaakt met de Mol. We blijven de Gouden Kooi tot eind van het jaar uitzenden zodat hij het format in het buitenland kan verkopen. Want een programma dat van de buis is gehaald, breng je lastig aan de man'.

De Gouden Kooi is een reality-show waarbij een groep mensen wordt opgesloten in een luxueuze villa in een gesloten domein. De deelnemers worden zeven dagen op zeven, 24 uur per dag door camera’s gevolgd en krijgen aanwijzingen van de TV-makers om de anderen te pesten. Elke week stemmen de kijkers iemand weg.

Wie het minstens twee jaar volhoudt, wint de villa en 1 miljoen euro. De controversiële show kreeg al veel kritiek omdat er heel wat gewelddadige en seksistische incidenten plaatsgrepen. Daarna haakten een aantal adverteerders af.

Tot vorige week werd het programma uitgezonden op Tien, de zender van John de Mol. Maar doordat Tien is overgenomen door RTL-Nederland, is de treitershow nu daar te zien. RTL wil het programma enkel nog in gekuiste versie uitzenden. En als het weer uit de hand loopt, stopt RTL onmiddellijk. Het programma trok deze week 450.000 kijkers.