Honderden mensen nemen afscheid van Jos Brink
Honderden mensen hebben donderdagochtend in de hal van Koninklijk Theater Carré in Amsterdam afscheid genomen van de vrijdag overleden Jos Brink. De mensen kwamen uit heel Nederland en verzamelden zich al vroeg voor de deuren van het theater om een laatste groet te brengen aan de cabaretier, musicalschrijver en tv-presentator.
Brink is in een rokkostuum opgebaard. Diverse collega’s wisselen elkaar af in een wake, onder wie de cabaretiers van Purper, het gezelschap waarmee Brink afgelopen seizoen nog op de planken stond. Bij de kist staat een geschilderd portret van de entertainer. Terwijl de mensen langs de kist lopen, zijn liedjes uit musicals te horen.

In de gangen van Carré liggen talrijke bloemstukken, onder meer van Joop en Janine van den Ende, de collega’s van de Gaykrant en cabaretière Tineke Schouten.

Om 11.30 uur vertrekt de auto met de kist van het theater naar de kerk De Duif aan de Prinsengracht, te voet gevolgd door intimi en belangstellenden. Brink preekte vaak in deze kerk. Om 12.15 uur zal een Afscheidviering van Schrift en Tafel gehouden worden.

Omstreeks 14.00 uur gaat de stoet naar de Nieuwe Ooster Begraafplaats aan de Kruislaan 126 in Amsterdam. De herdenking in de aula is van 15.00 tot 16.00 uur. Daarna heeft de teraardebestelling plaats.

De eerste vernoeming naar de rasentertainer is al een feit. De foyer van de gerenoveerde Stadsschouwburg in Haarlem gaat Jos Brink Foyer heten. Het theater opent in september 2008.

Brink overleed aan de gevolgen van darmkanker. Tienduizenden mensen hebben inmiddels hun droefenis geuit op onder meer condoleandesites. Ook in Carré lag een register.