Afghaanse zender heeft beelden van ontvoerde Duitser
De Duitse ingenieur en zijn vier Afghaanse collega’s die meer dan een maand geleden in Afghanistan ontvoerd werden door de taliban, hebben donderdag Berlijn en Kaboel om hulp gevraagd in een videoboodschap. Die werd getoond op de Afghaanse televisie.
‘Ik ben gevangene en verkeer in slechte gezondheid’, aldus de 62-jarige Blechschmidt. In vergelijking met de eerste video ziet hij er slechter uit. Op de beelden van donderdag is te zien hoe hij half neerligt in een rotsachtige omgeving, moet hoesten en de hand op de borst houdt. Hij heeft moeite om te praten. ‘Wij leven in de bergen, op grote hoogte in slechte omstandigheden. Help ons alsjeblieft’, zegt hij.

Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera leek de Duitse gegijzelde ongedeerd. Een van de gijzelnemers hield wel een raketlanceerder op de man gericht.

Blechschmidt zou - onder bedreiging - zowel Duitsland als de VS gevraagd hebben hun troepen terug te trekken uit Afghanistan. ‘Ik wil dat de Afghaanse regering en de Duitse ambassade er alles aan doen opdat ik snel wordt vrijgelaten’, zegt de man. Ook de vier ontvoerde Afghanen doen in de video een oproep tot hulp. De ontvoerders vragen de vrijlating van een tiental gevangenen talibanstrijders.

Een tweede ingenieur die samen met Belchschmidt ontvoerd werd, is begin deze maand dood teruggevonden. Er is onduidelijkheid over hoe de man gestorven is. Het is de tweede keer dat ingenieur Rudolf Blechschmidt en zijn collega’s in een videoboodschap te zien zijn. De eerste keer was dat op 1 augustus via de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.