Stakers Zaventem in oktober voor rechter
Zeshonderd reizigers dagvaarden de 48 brandweermannen en veiligheidsagenten die de luchthaven van Zaventem op 13 april lamlegden in een dispuut om maaltijdcheques. 'Wij laten niet raken aan het stakingsrecht', reageert ACOD-voorzitter Karel Stessens fors.
De staking stuurde de vakantieplannen van 26.000 reizigers in de war. Het Genkse advocatenbureau Advocava, dat de klachten bundelde, schakelde een privédetective in om de namen van de stakers te achterhalen.

'Het heeft lang geduurd voor we de juiste gegevens van de 48 stakers konden achterhalen. Er werd bij de werkgever bijzonder geheimzinnig gedaan over wie die dag precies had gestaakt', zegt woordvoerster Lieve Bijnens in de krant.

De dagvaarding voor oktober is een primeur in ons land. Als de rechter de reizigers in het gelijk stelt, is het de eerste keer dat stakers persoonlijk opdraaien voor de economische schade. De schade-eis bedraagt meer dan 100.000 euro. 'De stakers hebben er geen idee van wat ze die mensen hebben aangedaan', aldus Bijnens.

Verdedigen
R Heel veel wil Karel Stessens van ACOD over de zaak niet kwijt. 'We willen het debat niet voeren via de media', zegt hij.

'We volgen het dossier van nabij op via onze juridische dienst en we zullen onze leden verdedigen met alle middelen die in een rechtsstaat aanwezig zijn, dus als dat moet ook via de rechtbank', zegt de ACOD-voorzitter.