BRUSSEL - De alternatieve autoverzekering voor jongeren die de verzekeraars vorig jaar op de markt brachten is geen succes. Steeds meer jongeren kloppen aan bij het Tariferingsbureau voor een autoverzekering omdat een klassieke polis te duur is en omdat ze de voorwaarden van de jongerenautoverzekering te streng vinden. Dat schrijft De Tijd zaterdag.
In maart 2004 kwamen de verzekeraars na aandringen van de overheid met een alternatieve autoverzekering voor jongeren: de zogenaamde 29/29-polis. Jongeren krijgen voor die autopolis het tarief van een 29-jarige, zelfs als ze 18 jaar zijn, en de premie kan ten hoogste met 29 pct verhoogd worden.

Aan de goedkopere autoverzekering zijn wel enkele voorwaarden verbonden. De jonge chauffeur mag niet tijdens het weekend rijden, mag niet meer dan twee passagiers meenemen en zijn wagen mag hoogstens een vermogen hebben van 60 kW. En daar knelt het schoentje. Jongeren vinden die voorwaarden te streng.

Fortis Bank verkocht in ruim een jaar tijd maar 20 jongerenpolissen. KBC meldt dat het de strikte voorwaarden niet meer toepast. AXA, de marktleider in de autoverzekeringen, is de enige verzekeraar die de jongeren geen keuze geeft en alleen de 29/29-polis verkoopt. Voor jongeren die geen 29/29-polis nemen, hanteren de verzekeraars dure tarieven.

Daardoor komen steeds meer jongelui bij het Tariferingsbureau terecht. Dat bureau verzekert automobilisten die werden geweigerd door de verzekeraars of die vijf keer de basispremie voor een autopolis moeten betalen. Het bureau is eigenlijk vooral bedoeld als vangnet voor brokkenmakers. Sinds maart komt een op de vijf aanvragen die het Tariferingsbureau ontvangt van een chauffeur jonger dan 25 jaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig