De Wever klaagt Le Soir aan voor racisme
BRUSSEL - Bart De Wever (N-VA) vindt dat de Franstalige krant Le Soir zich schuldig maakt aan racisme tegenover hem, zijn partij en de Vlamingen in het algemeen.
De Wever wil dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) ingrijpt, want 'Le Soir roept op tot haat en geweld'.

In zijn brief aan voorzitter Jozef De Witte van het CGKR citeert Bart De Wever vier artikels uit Le Soir die volgens hem 'ver over de schreef' gaan en ingegeven zijn door xenofobie.

'Ikzelf en mijn partij worden daarin gediaboliseerd, voor ’vergif’ uitgescholden en vergeleken met Adolf Hitler en de nazi’s. Dat vind ik over de grens van het fatsoen.'

In een opiniebijdrage worden de Vlamingen vergeleken met de Albanezen van Kosovo en de Serviërs van vijftien jaar geleden, etnisch-linguïstische zuiveraars.

Een andere column stelt 'un plan tout bête' voor om de regering Leterme te redden: 'Roep de N-VA samen in de haven van Oostende. Van de voorzitter (...) tot en met de militanten, sympathisanten en kiezers. Laat ze aan boord gaan van een vrachtschip. Vaar ermee naar het midden van de oceaan. Breng het tot zinken.'

In een reactie aan de VRT benadrukt De Wever dat hij geen klacht indient, maar louter aangifte doet.