CAÏRO - In een geluidsopname die vandaag is opgedoken op een islamitische website wordt de Iraakse interimpremier Iyad Allawi met de dood bedreigd. Het dreigement zou afkomstig zijn van Abu Musab al-Zarqawi. Dat is de Jordaanse terrorist die onder meer verdacht wordt van de onthoofding van de Amerikaan Nicholas Berg en de Zuid-Koreaan Kim Sun-il in Irak. Hij zou banden hebben met Al-Qaeda.
Allawi wordt op de band het symbool van het kwaad en de heidense natie genoemd en de bron van alle verraders. Volgens de spreker moet Allawi ,,uit hetzelfde glas drinken'' als Izzadine Saleem, een voormalige voorzitter van de Iraakse bestuursraad die op 18 mei werd gedood bij een bomaanslag in Bagdad. ,,Wij beloven door te zullen gaan het spel met jou tot het eind te spelen'', verklaart de stem tegen Allawi.

De authenticiteit van de opname kon niet worden vastgesteld, maar de stem klinkt als die van al-Zarqawi. Wanneer de opname is gemaakt, is onduidelijk, hoewel de spreker een toespeling lijkt te maken op een Amerikaanse aanval gisteren op Fallujah. Die was gericht tegen al-Zarqawi’s terreurbeweging Monotheïsme en Jihad. ,,Ik ben als een toerist in Irak. Ik trek het hele land door en verblijf bij mijn familie en broeders'', aldus de stem.