VS willen laatste verlenging immuniteitsregeling Internationaal Strafhof
NEW YORK - De Verenigde Staten zijn bereid om de immuniteit van hun soldaten voor vervolging door het Internationale Strafhof met nog maar één jaar te verlengen. De huidige onschendbaarheidsregeling, die al twee keer verlengd is, verloopt op 30 juni.
De VS beschouwen hun toezegging dat het komende, derde jaar van onschendbaarheid het laatste is, als een compromis. Volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur James Cunningham is tot dat compromis besloten vanwege het toenemende verzet binnen de VN tegen de uitzonderingsregeling voor de Amerikanen. Secretaris-generaal Kofi Annan riep de Veiligheidsraad vorige week nog op de regeling niet meer te verlengen. Hij deed dat met het oog op het schandaal rond de misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad.

Gisteren hebben de VS een ontwerp-resolutie doen rondgaan in de Veiligheidsraad waarin de optie om de immuniteit te verlengen is geschrapt en vermeld staat dat het om een laatste verlenging gaat. Cunningham zei dat de VS de reacties van de Veiligheidsraadleden willen afwachten voordat zij, mogelijk vandaag, beslissen of zij de resolutie in stemming brengen.

De kans dat de VS de benodigde negen van de vijftien landen in de Veiligheidsraad achter zich krijgen is volgens bronnen bij de VN klein.

President George Bush vreest dat het Internationale Strafhof, geopend op 1 juli 2002, tot politiek gemotiveerde aanklachten tegen Amerikanen zal leiden. De VS hebben daarom de immuniteitsregeling afgedwongen volgens welke Amerikaanse soldaten op vredesmissies niet internationaal vervolgd kunnen worden. De VS dreigden niet meer mee te doen aan VN-vredesmissies als de uitzonderingsregeling er niet kwam. Daarnaast heeft de regering met tot nog toe negentig landen een overeenkomst getekend om geen Amerikanen aan het Strafhof uit te leveren.