Zuid-Koreaanse president veroordeelt terrorisme
Foto: rtr
SEOEL - De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-Hyun heeft vandaag het terrorisme veroordeeld in een eerste reactie op de onthoofding van een Zuid-Koreaan door moslimextremisten in Irak.
,,Wij veroordelen het terrorisme met kracht en wij zullen het ernstig bestrijden in samenwerking met de internationale gemeenschap'', aldus president Roh in een korte televisietoespraak volgend op de officiële bevestiging van de dood van Kim Sun-il.

Het lichaam van de 33-jarige tolk, die voor een Zuid-Koreaans bedrijf in Irak werkte, is gisteren teruggevonden. Zijn ontvoerders hadden gedreigd hem te zullen onthoofden als Zuid-Korea zich niet uit Irak zou terugtrekken.

,,Het terrorisme is een weerzinwekkende misdaad. Er valt niets te winnen via het terrorisme. Wij moeten het nooit toestaan zijn doelen te bereiken'', aldus de president, die bevestigde dat Seoel nog altijd van plan is om vanaf augustus 3.000 soldaten naar Irak te sturen als versterking van de ongeveer 660 Zuid-Koreaanse niet-strijders die sinds april 2003 ter plaatse zijn. Hiermee zal Zuid-Korea de derde grootste coalitiepartner worden in Irak, na Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

,,Ik heb meermaals benadrukt dat de uitzending van onze troepen niet ten doel heeft ons vijandig op te stellen tegenover Irak of andere Arabische landen, maar te helpen bij de wederopbouw en verzoening'', aldus nog de Zuid-Koreaanse president.