Ex-topman Vivendi verdacht van fraude
Foto: rr
PARIJS - Jean-Marie Messier, de voormalige topman van Vivendi Universal, is vandaag officieel in verdenking gesteld voor financiële onregelmatigheden en koersmanipulatie bij de Vivendi Group.
Messier was 36 uur daarvoor opgepakt voor ondervraging. Hij werd vier uur verhoord. De man wordt verdacht van koersmanipulatie, het verspreiden van valse informatie en misbruik van sociale goederen.

Hij blijft wel op vrije voeten, maar onder voorwaarde dat hij geen contact opneemt met de vier anderen die in het dossier in verdenking zijn gesteld. Messier mag zich vrij in Frankrijk en in het buitenland verplaatsen.

De magistraten hebben een borgsom van 1,35 miljoen euro vastgelegd om zeker te zijn dat Messier voor het gerecht zal verschijnen.

Het gerechtelijk onderzoek houdt verband met het kopen van 21 miljoen eigen aandelen door Vivendi kort na de aanslagen van 11 september 2001, toen de aandelenkoersen in elkaar waren gezakt. Amper twee weken later publiceerde de groep haar semesterresultaten, en schoot de koers opnieuw omhoog.

De advocaten van Messier betogen dat de Amerikaanse beursautoriteit SEC en haar Franse tegenhanger na de terreuraanslagen de procedures voor het kopen en verkopen van aandelen hadden versoepeld. Ook stelden de advocaten dat de operatie door Vivendi ,,onvermijdelijk was, en in het belang van de kleine aandeelhouder''. '

De aanklacht ,,het verspreiden van valse informatie'' houdt verband met de mogelijk onvolledige voorstelling van financiën bij de dochters Cegetel en Maroc Telecom.

De aanklacht ,,misbruik van sociale goederen'', heeft betrekking op de financiële voorwaarden waartegen Messier in juli 2002 de Franse mediagroep heeft verlaten. Volgens zijn advocaat is er in de aanklacht nergens sprake van persoonlijke verrijking.

Naast Messier staan nog vier personen in de beklaagdenbank, met name de voormalige financieel directeur Guillaume Hannezo, de schatbewaarder Hubert Dupont-Lhotelain, zijn adjunct François Blondet, en de voorzitter van Deutsche Equities Philippe Guez.