Chauffeur verongelukte bus in de cel
Foto: afp
BRUSSEL - Een van de chauffeurs van de Marokkaanse autobus die gisteravond in de buurt van Poitiers verongelukte, is in voorlopige hechtenis geplaatst. Dat meldt de plaatselijke procureur François Feltz. Op de bus zaten vooral Belgen van Marokkaanse afkomst.
Bij het ongeval kwamen 11 mensen om het leven. Drie van hen zouden al zijn geïdentificeerd. Het gaat om drie vrouwen. Over de andere dodelijke slachtoffers is nog niets bekend. Het Duitse persagentschap DPA maakt melding van een 13-jarige jongen die zou zijn omgekomen bij het ongeval, maar het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken kon deze informatie niet bevestigen.

De oorzaak van het ongeval moet volgens procureur Feltz worden gezocht bij een combinatie van verschillende factoren, namelijk het rijgedrag van de chauffeur, de staat van het voertuig en de weersomstandigheden.

De Franse minister van Verkeer Gilles de Robien maakte intussen bekend dat er een administratief onderzoek wordt geopend, zoals gebruikelijk bij ongevallen van deze omvang, dat parallel zal lopen met het gerechtelijk onderzoek, gevoerd door de procureur van Poitiers. Bovendien komt het ongeval mogelijk ter sprake op het volgende interministeriële comité over verkeersveiligheid, zo liet de minister nog weten.

Omstreeks 21.20 uur gisteren verongelukte de bus op een stuk weg met vier rijstroken op enkele kilometers ten zuiden van Poitiers. In de streek was net een zware storm losgebarsten. ,,Een vrachtwagen die de bus passeerde, heeft de aanhangwagen gegrepen. De bus raakte uit koers en kantelde op zijn rechterkant'', aldus één van de chauffeurs. De bus lag na het ongeval ondersteboven in een kuil. Na middernacht is men begonnen de bus opnieuw recht te trekken.

Ter plaatse gaven getuigen andere versies over de oorzaak van het drama. Zo zou de bus te snel hebben gereden, anderen hebben het over een overbeladen aanhangwagen.

Noodnummer

Naar aanleiding van het busongeval in Poitiers heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken deze morgen een noodnummer geopend waarop informatie te bekomen is over eventuele slachtoffers. De nummers zijn:
  • voor Nederlandstaligen: 02/501.40.00
  • voor Franstaligen: 02/501.40.01