België telt 800.000 probleemdrinkers
BRUSSEL - Het communicatiebureau Pride heeft een campagne gelanceerd om de Belgen over hun alcoholgebruik te doen nadenken. België telt namelijk 800.000 probleemdrinkers. Twee op de drie landgenoten drinken meer alcohol dan ze toegeven.
Op de speciaal in het leven geroepen website ,,www.alsikdrink.be'' kan iedereen aan de hand van een vragenlijst nagaan of hij of zij al dan niet te veel alcohol drinkt. Als blijkt dat er een probleem is, kunnen de bezoekers op de site terecht voor antwoorden op specifieke vragen of problemen.

Alcohol bespreekbaar bij de dokter

Ook de artsen werken actief mee. Daarvoor werd een symbool, een blauwe cirkel, ontworpen. Het symbool prijkt op wachtzaalposters en bureaustaanders, waarmee artsen laten zien dat alcohol bij hen bespreekbaar is. ,,Deze campagne heeft een dubbel objectief. Enerzijds de Belg even laten stilstaan bij zijn alcoholgebruik en het publiek en de arts dichter bij elkaar brengen'', zegt Ann Maes van Pride, dat voor het uitwerken van de campagne financiële steun kreeg van het farmaceutisch bedrijf Merck.

Binge-drinking

,,De campagne is op de gemiddelde Belg gericht, dus ook op jongeren'', zegt Maes. Dat alcohol bij jongeren vaak een probleem vormt, is niet nieuw. België is zelfs een van de landen waar het fenomeen ,,binge-drinking'' onder jongeren het meest frequent voorkomt. Men spreekt van binge-drinking als er per gelegenheid minstens vijf alcoholische dranken geconsumeerd worden.

Nederlandstalige jongeren (44 procent) drinken meer alcohol dan Franstalige jongeren (36 procent). De nieuwe website rond alcoholgebruik is niet alleen bedoeld voor zij die zelf denken een alcoholprobleem te hebben. Ook mensen die vermoeden dat de alcoholduivel een familielid of vriend in zijn greep heeft, kunnen de vragenlijst oplossen.

Probleemdrinker

Van een probleemdrinker spreekt men doorgaans als de persoon in kwestie meer dan 21 glazen (mannen) of 14 glazen (vrouwen) alcohol per week drinkt. Alcoholproblemen worden vaak het eerst door een familielid of goede kennis aangekaart. De persoon met een alcoholprobleem zoekt meestal pas hulp als het alcoholgedrag ernstige gevolgen met zich meebrengt, bijvoorbeeld op het werk of op gezondheidsvlak. Toch is de drinker in veel gevallen zelf goed geplaatst om een diagnose te stellen. ,,De persoon in kwestie weet namelijk heel goed waar het schoentje knelt en dat hij daadwerkelijk een probleem heeft'', zegt professor Isidore Pelc van het C.H.U. Brugmannziekenhuis.

,,Zelfevaluatie promoten is daarom bijzonder nuttig. Het kan mensen aanzetten om na te denken over hoe ze met alcohol omgaan en het is een eerste stap naar een bewuster alcoholgebruik. Zo kan de persoon in kwestie uitmaken of het nodig is om een arts aan te spreken'', aldus nog professor Pelc.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in