MOSKOU/BERLIJN/BRUSSEL - In een eerste reactie spraken Russische politici hun waardering uit voor de verdiensten van Boris Jeltsin, maar ze spaarden ook hun kritiek niet. Jeltsin leidde het nieuwe Rusland naar onafhankelijkheid, maar velen zullen hem ook herinneren als de verantwoordelijke voor de chaos, de armoede en het roofkapitalisme van de jaren '90.
Zijn vroegere rivaal Michail Gorbatsjov, van wie hij in 1991 het Kremlin erfde, betuigde zijn medeleven aan de familie van Jeltsin. 'Hij heeft het land grote diensten bewezen, maar ook grote fouten gemaakt', citeerde het persagentschap Interfax Gorbatsjov. De vijandschap tussen de twee is altijd blijven bestaan.

Helmut Kohl

De vroegere Duitse kanselier Helmut Kohl bestempelde Jeltsin als een 'groot staatsman' en een 'trouwe vriend van de Duitsers'. 'Zijn verdiensten voor de Russisch-Duitse betrekkingen en de wereldvrede zijn niet hoog genoeg in te schatten', aldus Kohl.

Frank-Walter Steinmeier

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken waren zeer bedroefd toen zij het nieuws van het overlijden van de voormalige Russische leider vernamen, zei de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier, die het ministersoverleg in Luxemburg voorzat. Jeltsin leidde Rusland gedurende 'acht beslissende jaren', waarin hij naar Europa keek en Rusland opende naar Europa, zei Steinmeier.

Jaap de Hoop Scheffer

'President Jeltsin zal herinnerd worden voor zijn moed bij het uitzetten van een nieuwe, democratische koers voor zijn land', reageerde NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. 'Hij stond ook op de eerste rij bij de poging om de erfenis van de Koude Oorlog achter te laten door een nieuwe relatie tussen Rusland en de NAVO tot stand te brengen.'

Jose Manuel Barroso

De Europese Commissie noemde Jeltsin maandag een cruciale figuur in de post-communistische toenadering tussen Oost- en West-Europa. 'Als president werd hij geconfronteerd met enorme uitdagingen en nieuwe mandaten, maar hij bracht Oost en West zeker ook dichter bij elkaar en hielp confrontatie te vervangen door samenwerking', zei Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso in een mededeling.