MALLE - In de Antwerpse gemeente Westmalle is vogelpest uitgebroken in een kalkoenbedrijf. Dat bevestigt het Federaal Voedselagentschap. Het is de eerste haard buiten de provincie Limburg. Het getroffen bedrijf wordt vandaag nog geruimd. Ondertussen raakte bekend dat ook in Bree een nieuw geval van vogelpest is vastgesteld.
Op het bedrijf in Westmalle werd dinsdag een verhoogde sterfte vastgesteld en uit de autopsie van de kadavers konden duidelijk de symptomen afgeleid worden die wijzen op klassieke vogelpest. Een eerste snelle test heeft de diagnose bevestigd.

Op het gemeentehuis van Malle is een crisisvergadering gehouden met burgemeesters uit naburige gemeenten. Voorlopig werd al een bufferzone ingesteld van ongeveer 15 km rond het getroffen bedrijf. In die zone is het transport van pluimvee, vogels, consumptie-eieren, broedeieren, pluimveemest, strooisel, en mest van gemengde bedrijven volledig verboden.

In de bufferzone liggen tal van grote pluimveehouderijen, onder andere de grootste broeierij van België (in Merksplas).

In het Limburgse Bree wezen tests uit dat een tweede bedrijf in de gemeente door de ziekte getroffen is. Het ligt binnen de zone die gisteren was afgebakend.

Minister van Volksgezondheid Jef Tavernier heeft intussen bekendgemaakt dat één miljoen dieren op 57 bedrijven preventief worden geruimd, in een zone van tien kilometer rond de Limburgse besmettingshaarden.

Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info