In Nederland is opschudding ontstaan nadat de Nederlandse luitenant-kolonel Jan Blom gisteren opdook op een persconferentie van de Amerikaanse generaal Tommy Franks. SP-fractieleider Jan Marijnissen heeft een spoeddebat gevraagd. Minister van Defensie Henk Kamp liet weten dat het ‘beter was geweest’ als Blom niet aanwezig was geweest. Nederland steunt de oorlog politiek, maar niet militair. Het CDA noemt de aanwezigheid een fout signaal.
Blom verscheen zaterdag tijdens de eerste persconferentie van de geallieerde strijdkrachten in Qatar over de oorlog in Irak. Hij kwam niet aan het woord. Maar generaal Franks noemde wel de naam van Blom, net als de namen van militairen uit Engeland, Australië en Denemarken. Deze landen vervullen een actieve rol in de oorlog.

Premier Balkenende verklaarde gisteren niet te weten dat er een Nederlandse militair bij de Amerikaanse staf aanwezig is.

Minister van Defensie Kamp zei in het Nederlandse Radio 1 Journaal dat ‘het beter was geweest daar niet te staan. Het was mij ook niet bekend dat hij daar zou staan. Het mag niet zo zijn dat de indruk wordt gewekt dat we aan de aanval meewerken. Het is jammer dat het gebeurd is. Ik zal herhaling voorkomen.’

Volgens de minister is luitenant-kolonel Blom een verbindingsofficier, die zorgt voor het contact tussen de partiot-eenheden in Turkije en het commandocentrum van de geallieerde troepen in Qatar.

De houding van Nederland in het conflict in Irak zorgt voor spanningen bij de Nederlandse regeringsonderhandelingen. CDA en PvdA staan hier tegenover elkaar.