Treinen steeds stipter
Foto: ©ep
BRUSSEL - Onze treinen rijden steeds stipter. In 2004 kwam 93,2 procent van de treinen op tijd. In 2002 lag dat percentage nog op 91,2 procent. Omdat veel treinmaterieel tijdens het weekend stilstaat, komen vooral op maandag vertragingen voor. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van VLD-volksvertegenwoordiger Guido De Padt aan minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (SP.A).
In 2004 bereikte de NMBS een stiptheidspercentage van 93,2 procent. In 2002 kwamen 91,2 procentt van de treinen op tijd, in 2003 was dat 92,6 procent. Het gaat daarbij om de ,,stiptheidsgraad zonder neutralisatie''. Wanneer de vertragingen door overmacht of door grote werken niet worden weggelaten (de zogenaamde ,,stiptheidsgraad met neutralisatie''), stijgt het percentage voor 2004 zelfs tot 95,7 procent.

Vertragingen door defecten aan het rollend materieel komen het meest voor op maandagochtend omdat veel treinmaterieel tijdens het weekend stilstaat. Ook in de herfst- en winterperiode is de spoorinfrastructuur storingsgevoeliger.