STRAATSBURG - In een toespraak voor het Europese Parlement in Straatsburg heeft president Viktor Joesjtsjenko een vurig pleidooi gehouden voor het Oekraïense lidmaatschap van de Europese Unie. De Europese leiders willen voorlopig niet zo ver gaan en bieden het land een nabuurschapsbeleid aan, maar dat idee noemde Joesjtsjenko ,,voorbijgestreefd''.
,,De doelstelling van mijn regering en van mijzelf is de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie'', verklaarde Joesjtsjenko. Het huidige nabuurschapsbeleid is volgens de nieuwe sterke man van Kiev voorbijgestreefd door de realiteit. ,,Oekraïne maakt integraal deel uit van het verenigde Europa'', zei hij.

Joesjtsjenko gaf toe dat Oekraïne nog een zeer lange weg naar het lidmaatschap moet afleggen. ,,Maar'', stelde de president, ,,met de oranje revolutie en de keuze voor de gemeenschappelijke democratische waarden hebben we het belangrijkste al volbracht.'' Hij beloofde de europarlementsleden een grootschalig hervormingsprogramma met aandacht voor de strijd tegen de corruptie en de onafhankelijkheid van de media en de gerechtelijke macht.