WASHINGTON - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geweigerd een klacht te behandelen tegen een wet die de verkoop van seksspeeltjes in Alabama verbiedt. Met het besluit bekrachtigt het Supreme Court de wet.

De federale rechtbank legde niet uit waarom het de klacht van gebruikers en enkele verkopers van seksspeeltjes verwierp. De eisers argumenteerden dat de wet indruist tegen hun grondwettelijk recht inzake het privé-leven.

De wet in kwestie verbiedt het verspreiden van ,,elk apparaat ontworpen of voorgesteld als in eerste instantie nuttig voor het stimuleren van menselijke genitaliën''. Op een eerste overtreding staat een boete van 10.000 dollar en/of één jaar cel. Volgens de wetgevers in Alabama zet het legaliseren van de verkoop van seksspeeltjes de poort open voor het legaliseren van ,,ongewenste seksuele praktijken als bijvoorbeeld prostitutie''.

Uitzondering werd destijds gemaakt voor gewone vibrators en seksuele apparaten die aangewend worden voor een hoger geacht doel (medisch, wetenschappelijk, opvoedkundig, justitieel,...).

Behalve Alabama leggen ook de staten Texas en Georgia de verkoop van seksspeeltjes aan banden.