KIRKOEK - Bij een reeks aanslagen in Irak zijn vandaag al dertien mensen omgekomen. Dat hebben de veiligheidsdiensten laten weten.
In een restaurant in het centrum van Kirkoek, zo’n 250 kilometer ten noorden van Bagdad, opende een onbekende vanochtend het vuur op twee agenten. Volgens de politie kwam een van hen daarbij om het leven, de andere raakte gewond.

Even later ontplofte in het zuiden van Kirkoek een bomauto. Daarbij vielen twee gewonden. In het westen van de stad werden twee Koerden door onbekenden doodgeschoten in hun huis.

Op een weg even buiten Kirkoek kwamen twee Irakezen om toen ze door een onbekende werden doodgeschoten in hun wagen. Ten zuiden van Kirkoek werden de lichamen van een Iraakse soldaat een een burger gevonden.

In Dhoeloeya, 75 kilometer ten noorden van Bagdad, kwam een Iraakse soldaat om het leven bij een aanval op een militair kamp. Bij een andere aanval, in Tarmiya, op zo’n 30 kilometer ten noorden van Bagdad, werden twee militairen gedood die de wacht hielden voor een militair kamp.

In Souleyman Beik, 200 kilometer ten noorden van Bagdad, werd een Irakees gedood die door het leger was aangeworven bij de constructie van gebouwen. In Mosoel, 370 kilometer ten noorden van Bagdad, werden twee mannen gedood en raakten 14 anderen gewond toen een auto ontplofte in een wijk in het westen van de stad.

Op de autoweg van Bagdad naar Mosoel werd het lichaam van een Iraakse agent gevonden. In Tal al-Aaj, op zo’n 125 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad, werd het lichaam gevonden van Soedanees die werkte als tolk voor het Amerikaanse leger. Burger neergeschoten

Nog in Mosoel schoten Amerikaanse militairen een Iraakse burger die met zijn pick up-truck een konvooi probeerde in te halen dood. Op de meeste Amerikaanse militaire voertuigen zijn borden aangebracht die weggebruikers waarschuwen niet te dicht in de buurt te komen.

Onderzoek naar verkrachting

Ondertussen onderzoekt het Pentagon een mogelijke verkrachting van een vrouwelijke Iraakse gevangene door een Amerikaanse militair. Volgens een woordvoerder is de beschuldiging tot dusver onbewezen. Hij zei dat een andere beschuldiging van verkrachting is afgewezen.