Bush en Schröder praten ,,buitengewoon vriendschappelijk''
President George Bush en bondskanselier Gerhard Schröder. Foto: ©afp
MAINZ - De Amerikaanse president George Bush en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hebben in Mainz een ,,buitengewoon succesvol en buitengewoon vriendschappelijk gesprek'' gevoerd, waarin alle actuele thema’s in de internationale politiek de revue passeerden.

Schröder zei dat de verschillen over Irak tot het verleden behoren en dat de Verenigde Staten en Duitsland een gemeenschappelijk belang hebben bij een stabiel Irak. Duitsland is daarom bereid te helpen bij de wederopbouw en de opleiding van Iraakse politieagenten en militairen. Schröder zei blij te zijn dat de Verenigde Staten accepteren dat dit niet in het land zelf gebeurt, maar in de Verenigde Arabische Emiraten. Voorts zei hij dat Duitsland bereid is zijn ervaringen met wederopbouw te delen met Iraakse ministeries.

Bush noemde het essentieel dat de machthebbers in Iran wereldleiders met één stem horen spreken tegen het ontwikkelen van kernwapens. ,,Iran mag geen kernwapen krijgen, omwille van de veiligheid en vrede'', zei Bush. ,,Wij zijn het er volstrekt over eens dat Iran nee moet zeggen tegen elk kernwapen'', beaamde Schröder.

Schröder zei nog dat Bush en hij willen samenwerken op technologisch gebied voor verbetering van het klimaat, ondanks hun verschillende opvattingen over het protocol van Kyoto. ,,Dit is een vooruitgang die niet onderschat mag worden'', zei Schröder.

Bush en zijn echtgenote Laura bezoeken vandaag nog Amerikaanse militairen in Duitsland en het Gutenberg-museum, voor ze morgen naar Slowakije vertrekken voor een ontmoeting met Slowaakse leiders en de Russische president Vladimir Poetin.