Nederland zet radicale imams uit
Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk Foto: reuters/wfa
BRUSSEL - Nederland zet drie radicale imams het land uit, die een gevaar zouden vormen voor de openbare orde en veiligheid. Het is de eerste keer dat de Nederlandse regering voor zo een zware sanctie kiest.

De drie imams zijn voorganger in de al-Fourkaanmoskee in Eindhoven. Volgens de Nederlandse inlichtingendienst AIVD laten de imams duidelijk hun afkeuring blijken over de westerse samenleving en dragen ze bij aan de radicalisering van moslims in Nederland. Daarmee zouden ze moslims ertoe aanzetten om zich van de Nederlandse samenleving te isoleren.

Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk besloot gisteren na overleg met minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken om de verblijfsvergunning van twee imams in te trekken. Zij heeft de aanvraag voor verlenging van de vergunning van een derde imam afgewezen. De imams zullen tot ,,ongewenste vreemdeling" worden verklaard, omdat ze een gevaar vormen voor de openbare orde en de nationale veiligheid.

Na de moord op Theo Van Gogh kondigde de Nederlandse overheid aan dat ze strenger zou optreden tegen radicale imams. De AIVD houdt zeker zes moskeeën en islamitische organisaties scherp in de gaten. Vooral salafisten, die streven naar een zuivere islam, worden geviseerd.

,,Gingen radicale denkbeelden tegen"

Directeur Cheppih van de Moslim Wereld Liga zegt op persoonlijke titel dat hij versteld staat van het besluit. ,,Overheid en moskeeën hadden afgesproken dat er resultaten geboekt moesten worden in de strijd tegen terreur, kennelijk moest het resultaat zijn dat dit drietal nu wordt uitgezet". Cheppih heeft vaak diensten bijgewoond in de al-Fourkaanmoskee en had juist het gevoel dat de imams jongeren van radicale denkbeelden probeerden af te houden.