'Kernwapens op Kleine Brogel'
Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft bevestigd dat er 'een capaciteit nucleair' aanwezig is op de militaire basis van Kleine Brogel in Peer. Tot nu toe was dat een publiek geheim.
De Crem deed de uitspraak tijdens een bezoek aan de legerbasis. 'Defensie ontkent of bevestigt het niet, maar iedereen weet dat er in Kleine Brogel een capaciteit nucleair aanwezig is', aldus de minister.

Oud nieuws

Dat klopt maar ten dele. Al in 1988 gaf toenmalig Defensieminister Guy Coëme toe dat er kernwapens aanwezig waren op de Limburgse basis. In 1995 verklaarde Guido Vanhecke, toen stafchef van de Luchtmacht, hetzelfde op de RTBf-televisie, en twee jaar later pakte het militaire tijdschrift nog eens met het 'nieuws' uit.

Het was pas in september 2002, toen Le Soir met datzelfde bericht opende, dat de storm van kritiek echt op gang kwam. De krant had het over een tiental bommen, wellicht B61's. Stuk voor stuk zouden ze tien keer krachtiger zijn dan de bom die de VS in Hiroshima gebruikten. Ze zouden vervoerd kunnen worden door de F16's van onze luchtmacht.

André Flahaut (PS), toen al de roerganger van Defensie, bevestigde noch ontkende de nucleaire aanwezigheid, maar iedereen wist waar de klepel hing. Agalev en Ecolo verspreidden meteen een persbericht om de verwijdering van de kernwapens te eisen; VLD-senator Patrik Vankrunkelsven vroeg een debat over het kernwapenbeleid van de NAVO.

Voornemens en realiteit

Veel hebben die initiatieven nog niet opgeleverd. In Kamer en Senaat werden resoluties aangenomen die de regering aanmanen om binnen de NAVO en de Europese Unie het debat aan te gaan over de nucleaire afschrikking en over de verwijdering van de Amerikaanse kernwapens uit België en de andere lidstaten. Verder dan aanmaningen is het nog niet gekomen.

'Wedloop'

Inzake de nucleaire koers van ons land, bleef De Crem woensdag op de vlakte. 'België handelt in NAVO-verband' en 'alle sleutels en procedures' rond de kernwapens zijn 'vastgelegd met alle andere NAVO-staten'. Hij drukte ook zijn hoop uit 'dat we ooit tot een nucleairvrije wereld komen. Maar zolang er nog landen zijn met nucleaire wapens, is er sprake van een wedloop.'

Intussen heeft De Crem verklaard dat het om een verspreking gaat. Volgens hem bedoelde hij dat ons land meewerkt aan een nucleaire opdracht in NAVO-verband.

Het is al de tweede keer in 24 uur dat uitspraken van De Crem voor gefronste wenkbrauwen zorgen. Gisteren verklaarde de Defensieminister een bestelling van 90mm-kanonnen te willen schrappen. Die order was geplaatst onder zijn voorganger, André Flahaut.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig