Johan Museeuw bekent dopinggebruik
Foto: © Photo News
KORTRIJK - ,,Ik heb het spel niet altijd honderd procent eerlijk gespeeld.'' Met die omfloerste termen gaf Johan Museeuw gisteravond toe dat hij op het einde van zijn carrière doping gebruikte.
Johan Museeuw wilde van zijn laatste jaar als profwielrenner een successeizoen maken. Daarvoor nam de Gistelnaar zijn toevlucht tot verboden producten (onder meer Aranesp) na advies van José Landuyt. Het gerecht kwam de veearts in september 2003 op het spoor. Enkele wielrenners, onder wie de voormalige wereldkampioen, kwamen in een dopingstorm terecht.

Moreel woog de affaire-Landuyt zo zwaar dat een geknakte Museeuw een tweetal jaar geleden besliste om zijn dopinggebruik te bekennen. Hij nam enkele mensen in vertrouwen. Er werden zelfs voorbereidingen getroffen voor een persconferentie op het getouw te zetten. Museeuw hoopte dat zo een zware last van zijn schouders zou vallen.

In extremis overtuigde zijn toenmalige ploegleider Patrick Lefevere de Leeuw van Vlaanderen om geen bekentenissen af te leggen. Museeuw luisterde toen, maar bekende gisteravond op het kantoor van zijn advocaat dat ,,hij fouten had gemaakt, maar dat hij daar intussen al voor geboet had’’.

Hij voegde er ook aan toe dat hij opstapte bij het Quick Step-team, waar hij een pr-functie vervulde. Die verklaring kwam er nadat Patrick Lefevere, de baas van de Quick Step-ploeg, gisteren door enkele anonieme getuigen was aangeklaagd. Zij beschuldigden de West-Vlaming van dopinggebruik in zijn eigen rennerstijd, maar ook van een verblijf in een afkickcentrum en vooral van het bewust stimuleren van dopingpraktijken in zijn wielerploegen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in