Museeuw bekent dopinggebruik
Foto: belga
BRUSSEL - Tijdens een bijeengeroepen persconferentie in Kortrijk heeft ex-wielrenner Johan Museeuw bekend dat hij op het einde van zijn carrière ,,het sportieve spel niet eerlijk heeft gespeeld''. Hij zei dat naar aanleiding van de berichten over Patrick Lefevere.
De onverwachte bekentenis van voormalig wielrenner Johan Museeuw komt er op de vooravond van de publicatie in Het Laatste Nieuws van een interne en intussen uitgelekte mail waarin Wouter Vandenhaute het, volgens Museeuw correcte, relaas doet van de nadagen van Museeuws carrière.

,,Er is al een hele tijd een heksenjacht aan de gang die de wielersport verstoort'', zo opende de ex-renner zijn vooraf opgestelde verklaring. ,,Met vandaag een nieuw triest hoogtepunt. Ik heb de indruk dat niet iedereen nog de lijn tussen realiteit en fictie kent. Ik besef dat ik daar voor een deel toe bijdraag. Laat het duidelijk zijn: ik vecht en zal blijven vechten voor een cleane wielersport. Ook ik heb ter voorbereding van een aantal wedstrijden op het einde van mijn carrière een fout gemaakt. Ik heb mijn actieve carrière in schoonheid willen afronden en heb dingen gedaan die niet konden. Niet alle verhalen die circuleren zijn correct. Maar wat Wouter Vandenhaute in een mail heeft samengevat, klopt in grote lijnen.''

Volgens Jozef Lievens, de raadsman van Museeuw, had Vandenhaute als occosionele trainingspartner van de voormalige wereldkampioen een relaas opgesteld van wat er gebeurd is. De raadsman wilde echter niet ingaan op de expliciete inhoud. De mail is volgens de advocaat door ,,een bekend politicus'' doorgespeeld aan ,,een krant''. Duidelijk is dat hiermee gezinspeeld wordt op Jean-Marie Dedecker. In de mail zou naar verluidt de tekst staan voor een publieke bekentenis in 2005, maar die is er toen niet gekomen. Waarom dat zo was, wilde de advocaat niet kwijt.

,,Waarom ik nu pas deze verklaring doe?'', vervolgde Museeuw zijn voorgelezen verklaring. ,,Wel, ik heb vanaf dag één gemerkt dat een sereen debat niet mogelijk is. Ik was al veroordeeld nog voor er ook maar één officiële instantie een uitspraak heeft kunnen doen. En ik heb er nog altijd het volste vertrouwen in dat ik geen feiten heb gepleegd waarvoor men mij strafrechterlijk kan veroordelen. Dat neemt niet weg dat ik aan het eind van mijn carrière het sportieve spel niet honderd procent fair heb gespeeld. En dat spijt me. Ik en mijn familie hebben er ook al serieus voor moeten boeten.''

Museeuw wil in de gegeven omstandigheden ontslag nemen bij de wielerploeg Quick.Step-Innergetic. ,,Ik wil dat de media nu eindelijk een streept trekt onder de affaire. Ik wil vooral dat alles opnieuw in zijn échte proporties wordt gezien. Ik reken erop dat de privacy van mij en mijn gezin eindelijk opnieuw zal worden gerespecteerd en dat de heksenjacht stopt.'' Na het voorlezen van de verklaring stapte Museeuw op.