Voormalig premier Wilfried Martens (CD&V) heeft van koning Albert een verkenningsopdracht gekregen 'om vlug een oplossing te vinden voor de huidige politieke crisis'. Dat meldt het koninklijk paleis.
Wilfried Martens wil vlug een overeenkomst bereiken om een nieuwe regering op de been te brengen, zegt hij in een korte reactie. Morgen ontmoet hij de voorzitters van de meerderheidspartijen, de uittredende premier en de voorzitters van Kamer en Senaat.

Martens is vanavond na de aanvaarding van het ontslag van de regering van premier Yves Leterme op het koninklijk paleis in Laken ontvangen. Bij het binnenrijden van het domein zat senator Miet Smet (CD&V), de echtgenote van Martens, achter het stuur. Achterin zaten de kinderen. Het gezin was net teruggekeerd van Eurodisney.

Koning Albert kiest dus voor een verkenner, wat erop wijst dat de partijen niet allemaal op dezelfde lijn zitten. Het ziet ernaar uit dat de regeringsvorming de nodige tijd zal vergen.

Eerder op de dag circuleerde de naam van ex-premier Jean-Luc Dehaene als mogelijke overgangsfiguur, maar dat was niet naar de zin van de liberalen. Zo stelde Open VLD vragen bij het 'travaillistische' profiel van Dehaene, die in de jaren '90 twee roomsrode regeringen leidde.

CD&V reageert positief op de keuze van de koning voor Wilfried Martens, meldt de partijwoordvoerder. 'Het is een goede keuze om iemand te kiezen die geen ambitie heeft om een regering te leiden, maar wel beschikt over een sterke ervaring die hij in dienst van het land wil stellen om snel een slagkrachtige regering op de been te krijgen.'

Ontslag aanvaard

Eerder op de avond heeft de koning het ontslag van de regering Leterme aanvaard en de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken. Vrijdag stapte Leterme naar de koning nadat de situatie van zijn regering onhoudbaar was geworden. Dat kwam nadat het Hof van Cassatie een rapport had vrijgegeven, waarin sprake is van politieke inmenging in de rechtsmacht in de zaak-Fortis.

De koning hield het ontslag van de regering-Leterme sindsdien in beraad en begon onmiddellijk met de raadplegingen van partijvoorzitters en belangrijke politieke figuren.

Opvolging

Nadat Yves Leterme zondag liet verstaan dat hij geen kandidaat is om toe te treden tot de volgende regering, noch als premier, noch als minister, doken verschillende namen op als zijn opvolger.

Jean-Luc Dehaene werd daarbij het nadrukkelijkst genoemd, naast Kamervoorzitter Herman Van Rompuy en de liberalen Guy verhofstadt en Didier Reynders. Dehaene wil niet reageren op de speculaties dat hij de overgangspremier zou worden.

In de loop van de dag raakte ook bekend dat SP.A onder voorwaarden bereid is in de regering te stappen. 'We zijn bereid om in beperkt federaal kabinet te stappen, als de ploeg onbesproken is en regeert tot juni 2009', zegt Johan Vande Lanotte. 'Er moet er een noodkabinet komen met een beperkt mandaat en een beperkt aantal leden.'