Koning aanvaardt ontslag regering Leterme
Foto: rr
De koning heeft het ontslag van de regering aanvaard en heeft de regering belast met het afhandelen van de lopende zaken. Dat heeft de woordvoerder van het Paleis vanavond gemeld.
Vrijdag stapte Leterme naar de koning nadat de situatie van zijn regering onhoudbaar was geworden. Vrijdagmiddag had het Hof van Cassatie een rapport vrijgegeven, waarin sprake is van politieke inmenging in de rechtsmacht in de zaak-Fortis.

De koning hield het ontslag van de regering-Leterme sindsdien in beraad en begon onmiddellijk met de raadplegingen van partijvoorzitters en belangrijke politieke figuren. Over zijn intenties lekte tot dusver niets uit.

Veel hangt af van de volgende zet van de koning. Als hij een informateur of een formateur benoemt, kan er snel een nieuwe regering komen. Als blijkt dat de partijen niet op dezelfde lijn zitten, zal koning Albert eerst een verkenner of een andere onderhandelaar benoemen. In dat geval zal de regeringsvorming meer tijd vergen.

Opvolging

Nadat Yves Leterme zondag liet verstaan dat hij geen kandidaat is om toe te treden tot de volgende regering, noch als premier, noch als minister, doken verschillende namen op als zijn opvolger.

Jean-Luc Dehaene werd daarbij het nadrukkelijkst genoemd, naast Kamervoorzitter Herman Van Rompuy en de liberalen Guy verhofstadt en Didier Reynders. Dehaene wil niet reageren op de speculaties dat hij de overgangspremier zou worden.

In de loop van de dag raakte ook bekend dat SP.A onder voorwaarden bereid is in de regering te stappen. 'We zijn bereid om in beperkt federaal kabinet te stappen, als de ploeg onbesproken is en regeert tot juni 2009', zegt Johan Vande Lanotte. 'Er moet er een noodkabinet komen met een beperkt mandaat en een beperkt aantal leden.'