Nederlanders houden tijdens de jaarwisseling vast aan tradities. Ze zitten voor de televisie, eten gemiddeld vijf oliebollen en bellen of sms’en na twaalven familie en vrienden. Onze noorderburen houden het feesten al tussen 2.00 uur en 3.00 uur voor bekeken en gaan dan naar bed. Dat heeft telecombedrijf T-Mobile uitgezocht.
T-Mobile bevroeg duizend Nederlanders over de viering van oud en nieuw. Driekwart van de Nederlanders wil de jaarwisseling wel eens in wereldsteden als Sydney of New York meemaken, of ergens op een tropisch eiland, maar in de praktijk blijven ze gewoon thuis, bij familie of bij vrienden. Daar houden ze het dan op een borrel met wat hapjes.

Net als de Belgen houden ze in Nederland van champagne om het nieuwe jaar in te luiden. Daarna volgt wijn. Nog een traditie van de Nederlanders is het eten van oliebollen en appelflappen. Als die gegeten worden, komen ze bijna altijd bij een gebakkraam vandaan.

Volgens het onderzoek van T-Mobile heeft ruim de helft van onze noorderburen geen boodschap aan goede voornemens. Ze vinden het 'onzin' of 'gaan zich er toch niet aan houden'. Als ze al voornemens hebben, zijn meer genieten (39 procent), doen wat ik leuk vind (28 procent) en gezonder leven (25 procent) de meest genoemde.

Het telecombedrijf vroeg vanzelfsprekend ook naar het belgedrag. Een op de tien Nederlanders zegt geen leuke oud en nieuw te hebben als ze niet worden gebeld. Een op de vijf geeft aan helemaal niet te bellen of te sms’en.

T-Mobile peilde niet naar de manier waarop de gemiddelde Belg de start van het nieuwe jaar viert.