Het aandeel van bank-verzekeraar Dexia is tijdens de handelsdag van maandag op de beurs van Brussel gezakt tot een niveau van 2,261 euro, een absoluut diepterecord sinds de beursgang in 1996. Vorige week had het aandeel al 25 procent van zijn waarde verloren. Het aandeel sloot maandag 7 procent lager op 2,35 euro.
Vrijdag stelde ratingbureau S&P zich in een kritisch rapport vragen over de levensvatbaarheid van de kernactiviteiten van de bank. Eerder op de week verduidelijkte Dexia zijn blootstelling aan de Madoff-zwendel en herhaalden beurshuizen Merrill Lynch en Dresdner Kleinwort hun verkoopadvies voor de Frans-Belgische bank-verzekeraar.

Dexia maakte voorts op 14 november, samen met een verlies van ruim anderhalf miljard euro voor het derde kwartaal, een groot herstructureringsplan bekend. Daarbij werden onder meer de verzekeringsactiviteiten van de Amerikaanse probleemdochter FSA verkocht en zei Dexia dat het via een resem maatregelen 300 miljoen euro wil besparen. Dexia kon met die ingrepen de markt niet sussen.

De meeste analisten zijn het erover eens dat vooral de portefeuille ’Financial Products’, die na de verkoop van FSA bij Dexia achterbleef, de achilleshiel blijft van de bank-verzekeraar. Die portefeuille van 16,5 miljard euro risicovolle kredietproducten geniet weliswaar een staatsgarantie, maar voor de eerste schijf verliezen van 4,5 miljard euro moet Dexia zélf in de buidel tasten.

Als de verliezen hoger oplopen dan dat bedrag, hebben de Belgische en Franse staat, in ruil voor de staatsgarantie, recht op gewone of preferente aandelen van Dexia. En dat zorgt voor een verdere verwatering voor de bestaande aandeelhouders.

Pittig detail, een mogelijk vertrek van voorzitter Jean-Luc Dehaene beschouwen de analisten als een non-event. De ex-premier (CD&V) ging tijdens het weekend en maandag over de tongen als mogelijke interim-premier om België uit de politieke crisis te halen.

"Het zou jammer zijn moest Dexia Dehaene verliezen, wegens zijn internationale uitstraling en zijn politieke connecties. De man is een zwaargewicht, maar als voorzitter is zijn rol veel minder cruciaal dan als die van CEO Mariani." Bij Dexia wilde men maandag geen commentaar kwijt over een mogelijk vertrek van Dehaene. "Maar wij lezen ook de pers, en wij luisteren ook naar de radio."