Het lijkt erop dat van de geplande afslanking bij verzekeraar Ethias niet veel in huis komt. Dat staat maandag op de website van het zakenblad Trends. De "overtollige" bestuurders zouden immers allemaal in een Raadgevend Comité terechtkomen.
Halfweg oktober moesten de Vlaamse, Waalse en federale overheden een bedrag van 1,5 miljard euro op tafel leggen om de financiële structuur van Ethias te verstevigen. De verzekeraar moest dringend afslanken en professionaliseren, klonk het toen.

Ethias bestond tot begin dit jaar uit vier onderlinge verzekeringskassen, die allemaal een uitgebreide raad van bestuur hadden met gemiddeld twintig zitjes. "Er zal nog maar een verzekeringskas overblijven met een raad van bestuur met zestien zitjes, maar "de overtollige" bestuurders zouden allemaal in een Raadgevend Comité terechtkomen", stelt Trends.be.

Ze moeten dan specifieke vragen analyseren en advies geven aan de nieuwe raad van bestuur. Volgens de bronnen van Trends zou het Raadgevend Comité op gezette tijdstippen bijeenkomen, ongeveer vijf keer per jaar, en daar ook voor betaald worden.

Of het Raadgevend Comité er daadwerkelijk komt, wordt definitief beslist op de algemene vergadering bij Ethias, op 5 januari.

Zo’n Raadgevend Comité is uiterst belangrijk, zegt een bestuurder off the record, want het is primordiaal dat de contacten tussen Ethias en zijn basisklanten - de openbare besturen - behouden blijven.

Ethias-woordvoerder Edwin Hoeven verklaarde: "de openbare besturen zijn klanten van ons. Hun vertegenwoordigers vormen voor ons dus de toegangspoorten tot onze aangeslotenen. Bovendien zijn de politici niet de oorzaak van de financiële crisis. Die is in de VS begonnen. Trouwens, het huidige Toezichtscomité van Ethias wordt wél volledig afgeschaft. Het gaat om ongeveer 35 mensen, onder wie ook politici."