Leterme richt brief aan Kaupthing-spaarders
Het hoofdkantoor van Kaupthing Bank in Reykjavik.kaupthing bank
Ontslagnemend premier Yves Leterme heeft maandag op zijn website een open brief gepubliceerd aan de spaarders van de failliete Kaupthing-bank. Hij legt erin uit dat omwille van het feit dat zijn regering vorige vrijdag zijn ontslag heeft aangeboden, de regering nog geen engagement heeft genomen.
Het Memorandum of Understanding (MoU) dat de Luxemburgse regering met een kandidaat-overnemer ondertekende, krijgt wel zijn steun. "Hoewel ik een volgende regering uiteraard niet kan verbinden, meen ik dat het MoU de basis legt voor een evenwichtig akkoord tussen alle betrokken partijen", luidt het.

Leterme zegt te hopen op een spoedige en definitieve oplossing die een einde maakt aan de onzekerheid. "U mag voor dit en andere dossiers trouwens verder een beroep op mij doen", zegt de ontslagnemende premier nog.

Afgelopen weekend werd er actie gevoerd door een groepering van Belgische Kaupthing-spaarders. Hun geld staat al sinds 9 oktober geblokkeerd. Ze hekelden het feit dat er een akkoord werd getekend tussen de Luxemburgse regering en een Libisch staatsfonds. Maar om het geld op de rekeningen van Kaupthing Bank Luxembourg te deblokkeren, is ook de handtekening van de Belgische regering nodig, die intussen haar ontslag heeft aangeboden. Daarnaast moeten ook de schuldeisers van de bank nog akkoord gaan met het MoU.

Ruim 20.000 Belgische spaarders zijn klant bij de bank. De Belgische tak is een bijhuis van Kaupthing Luxemburg.