Het ACV merkt een 'uitzonderlijke stijging' van de aanvragen voor tijdelijke werkloosheid en verwacht dat dit nog sterker zal toenemen. Dat zegt Ann Van Laer, nationaal secretaris van het ACV.
Voor november 2008 waren er zowat 80.000 aanvragen voor tijdelijke werkloosheid. Dat zijn er 10.000 meer dan in oktober. 'Een uitzonderlijke stijging', aldus Van Laer. Het gaat enkel om cijfers van het ACV. Wellicht - rekening houdend met de aanvragen bij het ABVV en de kleinere ACLVB - moet dat cijfer nog eens verdubbeld worden.

In heel wat grote bedrijven wordt gebruik gemaakt van tijdelijke of economische werkloosheid. De verwachting is dat dit in de maanden december en januari nog zal toenemen. 'Dit is maar een eerste stap. We verwachten nog een sterkere stijging.' Heel wat bedrijven verlengen immers de eindejaarsvakanties met periodes van economische werkloosheid.

De maatregel in het interprofessioneel akkoord waardoor economisch werklozen extra worden gecompenseerd (414 euro voor een brutoloon van 2.200 euro) voor hun inkomensverlies is dan ook uitermate belangrijk, aldus de vakbond. Vandoor het belang dat een regering dit snel doorvoert.